Από τις 8 μέχρι τις 11 Μαίου 2014, το Ίδρυμα Heinrich Böll Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το “European Youth Dialogue 2014: Reclaiming our Future” (EYD), δίνοντας την ευκαιρία σε νέους από18 μέχρι 29 ετών από την Ευρώπη να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να αυτοπροσδιοριστούν και να συμμετέχουν.
Το Heinrich Böll συνεργάστηκε με Ιδρύματα και Οργανισμούς προκειμένου να υλοποιηθούν 20 διαφορετικά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες και 3 πάνελ ανοιχτά στο κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, το “Πείραμα” πρότεινε και διοργάνωσε το workshop “Generation Z: Ψηλαφώντας την έννοια της ταυτότητας & της ενηλικίωσης”, το οποίο κατέληξε σε ένα διαγενεακό πάνελ “Εξερευνώντας τη Γενιά Ζ: υλιστική, συμβατική, απολιτική.. ή απλώς διαφορετική;”
Διοργανωτές: Pim Griens, Χριστίνα Περτσινίδη, Naemi Zoe Keuler.
Για το workshop
Οι διαγενεακές διαφορές είναι διαχρονικές και πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Με στόχο την προετοιμασία των εκπροσώπων της Γενιάς Z να αντιμετωπίσουν τα κονταροχτυπήματα από εκπροσώπους των προηγούμενων γενεών σε ένα ανοιχτό debate, το workshop εξερεύνησε διαδραστικά πως αντιλαμβάνεται η Γενιά Ζ τον εαυτό της!
Ξεκινήσαμε αυτό το εσωτερικό ταξίδι ψηλαφώντας την έννοια της ενηλικίωσης. Αφού συλλέξαμε απόψεις και πληροφορίες, διερευνήσαμε τις διαγενεακές διαφορές και προστριβές. Προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει την ίδια τη συμπεριφορά και τα άιτια που την παράγουν από τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνεται αυτή από τους άλλους.
Για το Πάνελ
“Εξερευνώντας τη Γενιά Ζ: υλιστική, συμβατική, απολιτική.. ή απλώς διαφορετική;” Η Γενιά Ζ, που ενηλικιώθηκε με την αλλαφή της χιλιετίας, παίρνει σταδιακά τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά. Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και με πλήρη συναίσθηση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών κινδύνων, κάνει το ντεμπούτο της στον κοινωνικό στίβο και διεκδικεί το μέλλον της.
Το πάνελ θα την εξερευνήσει μέσα από έναν διαγενεακό διάλογο που θα φωτίσει την προσέγγισή της στην προσωπική, την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή.
Πόσο διαφορετικά βλέπει η Γενιά Ζ τη ζωή, τις προσωπικές αξίες και την ηθική; Πως προσεγγίζει τη δουλειά, την ισορροπία δουλειάς – προσωπικής ζωής και καριέρας; Τι προσδοκά από τους εργοδότες και τι περιμένουν οι εργοδότες από αυτήν; Ποιες οι ανησυχίες της και για τι μάχεται; Ή, δεν μάχεται;
Συμμετέχοντες:
Παρασκευή Νάσκου – Περράκη, Kαθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Κυριακή Ρήγα, Σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού, Randstad Hellas
Vincent-Immanuel Herr, Ερευνητής και Συγγραφέας, Βερολίνο
Nicolas Wenzler, Συνιδρυτής της InternsGoPro
Συντονισμός: Χριστίνα Περτσινίδη, Πείραμα, Θεσσαλονίκη & Pim Griens, Avans University of social work
Έρευνα: Naemi Zoe Keuler
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του πάνελ εδώ.